Gezag na erkenning
In maart vorig jaar plaatste ik een bijdrage op onze website over het wetvoorstel dat regelt dat van rechtswege gezamenlijk gezag ontstaat door erkenning. Dat wetsvoorstel is in november 2020 aangenomen door de Tweede Kamer. Inmiddels is het wetsvoorstel op 15 maart 2022 ook aangenomen door de Eerste Kamer. Wanneer de wet in werking treedt moet nog worden bepaald.
Zodra de nieuwe regeling in werking treedt zal er meestal automatisch gezamenlijk gezag ontstaan na erkenning. Ik schrijf meestal omdat er ook uitzonderingen zijn. Als bijvoorbeeld het gezag eerder is ontnomen en een voogd is aangewezen, dan zal geen gezamenlijk gezag ontstaan door erkenning. Ook ontstaat er geen gezamenlijk gezag als de rechter vervangende toestemming verleent om het kind te erkennen.
Tijdens de behandeling van het wetvoorstel is ook nog de vraag gesteld wat er gebeurt als uitzonderingsgronden worden verzwegen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat kan omdat de erkenner geen kennis heeft van die uitzonderingsgrond of dit bewust verzwijgt. Zoals het nu is afgesproken zal er dan tóch gezamenlijk gezag ontstaan, omdat de ambtenaar van de burgerlijke stand niet het gezamenlijk gezag niet vaststelt. Dat gebeurt immers ofwel van rechtswege, ofwel door de rechter. Dat zou dus kunnen betekenen dat gezamenlijk gezag is ontstaan, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was. In die gevallen zal de weg naar de rechter weer bewandeld moeten worden om dit recht te zetten.
Hoe dan ook, als u kinderen heeft denk dan altijd goed na óf er ook is erkend en of het gezamenlijk gezag is aangetekend, of over een tijdje automatisch is ontstaan. Mocht u daarover twijfelen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen zodat wij u daarover kunnen adviseren.