Geheimhouding in mediation
Bij aanvang van iedere mediation vertel ik mijn cliënten dat het van belang is dat eerst de mediationovereenkomst wordt ondertekend. Anders kan en wil ik niet inhoudelijk in gesprek gaan. Dat klinkt streng en dat is het ook wel, maar daar zijn goede redenen voor:
In mediation spreekt de mediator met partijen geheimhouding af; Alles wat tijdens mediation wordt besproken is vertrouwelijk en mag niet met derden worden besproken of worden gebruikt in een gerechtelijke procedure. Die geheimhouding maakt dat partijen in alle veiligheid met elkaar kunnen spreken en naar oplossingen zoeken. Zonder dus bang te hoeven zijn dat wat wordt gezegd in mediation tegen hen gebruikt kan worden of op andere wijze nadelig uitpakt.
Voor mij als mediator is geheimhouding van belang, omdat ik niet als getuige opgeroepen wil worden om te vertellen wat in mediation is besproken.
Ook advocaten van partijen zijn aan die geheimhouding gebonden, ook als die advocaten niet hebben deelgenomen aan mediationgesprekken. Als er gerechtelijke procedures zijn mogen zij informatie uit mediation dus niet gebruiken. Doen zij dat wel, dan is dat tuchtrechtelijk verwijtbaar.
Op 5 september 2022 oordeelde de Raad van Discipline ’s-Hertogenbosch dat een advocaat die een tijdens mediation in concept opgesteld ouderschapsplan had overgelegd in een procedure, tuchtrechtelijk verwijtbaar handelde. De Raad overwoog dat voor het slagen van mediation geheimhouding van groot belang is en dat de advocaat dit ook moet weten en hiernaar dient te handelen. Deze advocaat deed dat tegen beter weten in niet. Dat leverde haar een berisping op.
De uitspraak van de Raad van Discipline kunt u via onderstaande link vinden: https://tuchtrecht.overheid.nl/ECLI_NL_TADRSHE_2022_130