Ouderschapsplan nieuwe stijl…
Sinds maart 2009 is het voor ouders die gaan scheiden verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. De gedachte hierachter is dat het belangrijk is dat de ouders goed nadenken over de gevolgen van de (echt)scheiding voor hun kinderen en afspraken daarover maken. De wet bepaalt dat in een ouderschapplan afspraken worden gemaakt over de omgang of zorgverdeling, over hoe ouders elkaar informeren en raadplegen over de kinderen en hoe de kosten van de kinderen zijn verdeeld (kinderalimentie). Er zijn natuurlijk veel meer onderwerpen die belangrijk zijn als het om kinderen gaat.
In de afgelopen jaren zijn er diverse modellen opgesteld voor een ouderschapsplan. De Nederlandse vereniging familie- en erfrechtadvocaten Scheidingsmediatiors (vFAS) heeft ook zo’n model opgesteld. Dat is door veel andere organisaties, al dan niet aangepast, overgenomen. De afgelopen jaren zijn de inzichten over het opstellen van een ouderschapsplan gegroeid. Zo worden kinderen steeds vaker betrokken bij de totstandkoming daarvan en wordt ingezien dat het vaak erg belangrijk is dat voor hen een kindbehartiger of coach wordt ingeschakeld. Een ander belangrijk inzicht is, is dat het ouderschap dynamisch is en dat een ouderschapsplan daarin ook moet voorzien. Immers, de behoefte van opgroeiende kinderen verandert telkens en belangrijk is dat ouders dat inzien en daarop anticiperen.
Al deze nieuwe inzichten en werkwijzen hebben ertoe geleid dat de destijds opgestelde modellen anno 2023 zijn achterhaald. De vFAS heeft daarin voorzien en heeft een nieuw ouderschapsplan ontwikkelt wat de ouders ook grotendeels zelf kunnen invullen. Er is een aparte website voor dit ouderschapsplan ontwikkeld; www.ouderschapsplan.nl. Omdat in het ouderschapsplan een aantal moeilijke onderwerpen staan is het wel van belang dat dit plan wordt besproken met een ter zake deskundige scheidingsmediator of familierechtadvocaat.
Voor ouders die gaan scheiden is de website www.ouderschapsplan.nl en het nieuw ontwikkelde model erg duidelijk en geeft inzicht over hoe het ouderschap geregeld kan worden na de scheiding. Ik beveel dus aan deze website te bezoeken. Mocht u daarna besluiten om de scheiding door te zetten, dan kunt u altijd contact opnemen met ons kantoor of een andere ter zake deskundige vFAS-scheidingsmediator.