De advocatenpraktijk in coronatijd…
De afgelopen weken staat de wereld op zijn kop voor iedereen. Ook in de advocaten- en mediationpraktijk moeten wij ons erg aanpassen. Wij werken zoveel als mogelijk vanuit huis, maar moeten ook zorgen voor voldoende (telefonische) bereikbaarheid. Het begeleiden, adviseren en procederen gaat ook compleet anders.
De rechtspraak is sinds 16 maart jl. gesloten. De eerste twee weken werden alleen zeer urgente zaken behandeld. Sinds enkele weken probeert de rechtspraak ook weer urgente zaken op zitting te gaan behandelen. Voor de ‘normale’ zaken wordt geprobeerd die schriftelijk – dus zonder zitting – af te doen. Per 11 mei 2020 gaan ook weer de eerste fysieke zittingen plaatsvinden. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben prioriteit.
De zittingen per telefonische verbinding of videobellen zijn totaal anders. Een onderonsje tussen advocaat en cliënt gebeurt niet meer door met elkaar te fluisteren, maar door te appen o.i.d. De impact van zo’n zitting is ook totaal anders. Je ziet de procespartijen minder goed en kan dus ook minder goed zien wat de impact op ze heeft door wat er wordt gezegd.
De mediationgesprekken gaan ook op afstand, meestal via videobellen. De gesprekken lopen daardoor ook heel anders. Met videobellen kun je jezelf zien. Het lijkt alsof mijn cliënten zich daardoor meer inhouden. Aan de andere kant merk ik ook dat het overbrengen van informatie toch wat lastiger is dan ik gewend ben. Maar goed, de eerste vaststellingsovereenkomsten zijn ondertekend en een aantal andere zaken zijn inmiddels alweer bijna geregeld.
In coronatijd zijn de problemen waar mijn cliënten tegenaan lopen ook anders:
Sommige mensen raken door deze crisis in directe financiële problemen vanwege het wegvallen van inkomen. Met name voor ondernemers is dit een onzekere periode. Er zijn veel vragen over alimentatie. Kan ik nog wel betalen? Is er reden om de vastgestelde alimentatie aan te passen? Hoe moet ik in de toekomst rondkomen? Van belang in dit soort gevallen is om met de ex-partner dit tijdig te bespreken. Wees dan ook eerlijk over wat er speelt en wat de onzekerheden zijn.
Als gescheiden ouders is het in deze tijd van belang om de leefregels voor de kinderen met elkaar af te stemmen. Wat mogen ze wel en wat mogen ze niet? Hoe zit het met de 1,5-meter-regel en kunnen ze wel of niet buitenspelen. Als ze dat doen, waar moeten ze zich dan aan houden?
Andere vragen betreffen de omgang: Kan die nog wel doorgaan zoals is afgesproken wegens besmettingsgevaar? Maar de afspraken over omgang nakomen kan ook moeilijk zijn nu werktijden er anders uit zien. Ook hier is het eerste advies: Bespreek dit met je ex-partner en wees eerlijk over de situatie. Als omgang niet mogelijk is, dan zijn wellicht ook alternatieven mogelijk zoals videobellen of ander contact. Als een omgangsmoment een keer niet door kan gaan, probeer dat dan op een ander moment in te halen.
Zeker in zaken waarin hulpverlening is betrokken zijn de beperkingen op dit moment groot. Omgangsbegeleiding vereist veelal fysieke nabijheid. Dat is in deze tijd vaak niet mogelijk. De frustraties van de ouder die zijn of haar kinderen daardoor minder ziet kunnen dan heel groot worden. Het is belangrijk dat ook dan wordt gezocht naar alternatieve contactmomenten.
Mijn kantoorgenoten ervaren ook andere vragen:
Er zijn veel arbeidsrechtelijke vragen over hoe om te gaan met personeel en met name de kosten daarvan. De eerste ontslagen zijn inmiddels al gevallen en dat gebeurt niet altijd op de meest zorgvuldige manier. Van belang is dan dat de juiste juridische bijstand wordt verleend met oog voor de coronabeperkingen.
Het strafrecht lag ook enkele weken stil. Alle zittingen werden geannuleerd en door de coronamaatregelen zijn er veel minder arrestaties. Het Openbaar Ministerie probeert nu op andere wijze zaken af te doen. Ook het adviseren van cliënten gaat anders. Dat gebeurt niet meer fysiek, maar per telefoon. De cliënten vinden dit best lastig. Ze moeten nu een advocaat die ze niet zien in vertrouwen kunnen nemen. Op zich lukt dit goed, maar ideaal is het zeker niet.
In deze tijd is niemand ervaringsdeskundige en moeten we allemaal het wiel uitvinden. Als advocaat en als mediator voelt het onwennig aan. Voor onze cliënten geldt dat helemaal nu dit hun persoonlijke levens betreft. Wij proberen met inachtneming van de gezondheidsmaatregelen ons kantoor draaiend te houden. Tot op heden lukt dat heel aardig.
Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact op. Wij proberen u altijd verder te helpen.