Duur partneralimentatie verkort
Het heeft lang geduurd, maar op 21 mei 2019 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot verkorting van de duur van partneralimentatie goedgekeurd. Deze wetswijziging gaat in per 1 januari 2020.
Hoe is het nu geregeld?
Nu is het zo geregeld dat na een echtscheiding (of beëindiging van een geregistreerd partnerschap) er een partneralimentatieverplichting ontstaat. De duur van de alimentatieverplichting is bij kinderloze huwelijken die korter hebben geduurd dan vijf jaren gelijk aan de duur van dat huwelijk. Als het huwelijk langer heeft geduurd dan vijf jaren, of als er kinderen zijn, dan is de alimentatieverplichting 12 jaren.
Of er ook daadwerkelijke alimentatie betaald moet worden, hangt af van enerzijds de vraag of een ex-echtgenoot alimentatie nodig heeft (behoefte) en anderzijds of de andere ex-echtgenoot dit kan betalen (draagkracht). De laatste jaren is in de rechtspraak een trend te zien waarin steeds meer de nadruk wordt gelegd op de verdiencapaciteit van de alimentatiegerechtigde. Dat leidt tot een lagere alimentatie, maar ook vaak een kortere duur van de alimentatieverplichting.
Hoe gaat het er uit zien per 1 januari 2020?
Als het verzoek tot echtscheiding na 1 januari 2020 is ingediend, dan geldt de nieuwe wettelijke regeling. Die is wat lastiger dan de huidige.
Uitgangspunt:
Het uitgangspunt is dat de alimentatieduur wordt verkort tot de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaren. De gedachte is dat de alimentatiegerechtigde dan in staat moet zijn om zijn of haar eigen broek op te houden.
Uitzonderingen:
Er zijn echter een aantal uitzonderingen:
Allereerst geldt een uitzondering voor gezinnen met jonge kinderen. De alimentatieduur loopt dan door totdat het jongste kind 12 jaar is geworden. De alimentatieduur kan in dit geval dus maximaal 12 jaren zijn.
Verder is er een uitzondering voor ex-echtgenoten die ten tijde van de echtscheiding minder dan 10 jaren van hun AOW-gerechtigde leeftijd zijn verwijderd. In dat geval eindigt de alimentatieplicht bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
Als laatste uitzondering is bepaald dat als de alimentatiegerechtigde die 50 jaar of ouder is op 1 januari 2020, de alimentatieduur maximaal 10 jaren is.
Zoals u kunt zien wordt in de nieuwe regeling de alimentatieduur behoorlijk korter. Dat past ook wel in het huidige tijdsbeeld waarin partners economisch zelfstandiger worden. Voor die gevallen waarin er nog sprake is van een traditioneel rollenpatroon waarin de man werkte en de vrouw het huishouden deed, zal deze wetswijziging behoorlijke gevolgen kunnen hebben. Voor deze laatste gevallen herhaal ik dan ook maar: Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!
Dit artikel is eerder verschenen in “De Uitstraling” week 35 2019.